Dobra włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. bianca Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film