Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. kim jest barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film